2024-03-28

5 thoughts on “За Русе и част от неговите видни граждани, оставили имената си в историята

  1. Има и много други по-обикновени скромни хора, които също определено имат заслуги и с принос в историята на г. Русе. Има например една чорапно-трикотажна фабрика „Давид Христов Синове“- Русе, основана в далечната 1885 г. от Давид Христов Николов и това е първата основана в България фабрика за всякакъв трикотаж и чорапи!

  2. Драги доц. Колев,тези дни научих за един герой,русенец-капитан Телемах Илиев Лазаров.Роден в Русе 1884г. и загинал геройски по време на Междусъюзническата война на 16 юли 1913г.Погребан в двора на църквата“Св.Георги“в Разлог.Има улица на негово име в града.Бихте ли го включили във вашия алманах?В Гугъл има негова снимка и други подробности.Поздрави

  3. Много интересна информация за нашите съграждани.Милкана Николова ми е роднина и мога да помогна с нещо.Може да помислите още за Петър Винаров-кмет,Върбан Винаров-генерал,Никола Рибаров-генерал,Михаил Силаги-фармацефт,Асен Николов-генерал-дядо на Милкана Николова,д-р Стоил Станев-банкер,

  4. Благодаря Ви Ана Мария за добрите думи предложените видни русенци.
    Ще Ви бъда задължен, ако ме насочите към източници с биографични сведения за тях, защото те за съжаление са ми познати само като имена.

  5. Чудесно написано!Бих прибавила още две имена-проф.Борис Димитров Парашкевов и Милкана Николова,оперна певица във Виенската опера.Двамата са съученици,живи и здрави,но забравени от русенци,помним ги само ние,русчуклиите и се гордеем с тях!Сеща ли се някой да ги покани да посетят родния си град и да разкажат за успехите си!Проф.Милчо Брайнов също беше роден в Русе.В този град имаше атмосфера и се раждаха забележителни личности,нека традицията продължи!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *