2024-04-23

24 thoughts on “За петата ракия или колко е хубав животът

  1. Този разказ, който е написан преди време и е публикуван в различни издания, радвайки се на голяма популярност, е предизвикал към хората от това село голям интерес, включително и медиен. Това малко е притеснило хората от селото, както ни осведоми авторът на разказа Георги Бърдаров.

    Заради въпроса на нашата читателка Лили писах на г-н Бърдаров. Ще цитирам част от неговия отговор:

    „Радвам се, че все още се чете и предизвиква позитивен интерес разказът. Малко за мое съжаление покрай тоя разказ плъзнаха много журналисти из двете села и ги побъркаха горките хора. А те са много чисти и хубави, и тоя медиен интерес доста ги притесни, НО поне разбрах какво се случва с тях сега. Пак са 6 човека, нямам представа колко от онези са останали живи, но вече всеки си има телефон, предполагам имат и мобилни.“

    Доколкото разбирам, хората там вече не са толкова самотни.
    Те изглежда са даже малко притеснени от посещенията на различни журналисти в селото.

    Ако все пак нашата читателка иска да им се обади и ако авторът на разказа ни изпрати телефонния номер на някой жител на с. Гьоздовица, ще й го пратим по мейл. Макар че ситуацията с комуникациите в селото изглежда се е променила.

  2. Хубав разказ. Как да намерим телефонния номер на кметството в Гоздьовица?

  3. Прочетох на един дъх и споделих разказа.Реших в подходящ момент да пробвам петте ракии,стига да съм близо до Родопите или друго магично място и хора.Не знам защо ,но ми напомни на книгата на Ивайло Петров „Преди да се родя и след това“,която е една от любимите ми книги.Поздрави и следващи постижения на перото…

  4. В съобщение до редакцията авторът на разказа Георги Бърдаров ни написа:

    „…на вашите читатели бих искал да благодаря от сърце за хубавите отзиви. Ако има обаче нещо, което ме зарадва много повече от оценките за литературната стойност на разказа, то бе хуманизма и човешката топлота, с която е приета историята от читателите. Цялата си кариера на преподавател в СУ съм посветил на това да разобличавам абсурдното разделяне между хората, на религиозна, етническа и т.н основа… Ние наистина всички сме едно и всички пътища накрая се съединяват! Пожелавам на всичките ви читатели да носят българското, хуманното и човешкото в себе си, където и да се намират по света!“

  5. И аз бях в Гоздьовица, и аз пих ракия и ядох баница, и аз слушах магичните истории на бай Стоил и се потопих в онова приказно и невъзвратимо минало… Великолепен разказ! Браво на автора!

  6. Браво,Георги!Така хубаво си го пипнал разказа,поплаках си за онази България,така патриархална,силна и грабваща сърцето,и за хората,били и сегашни,за орисията и за непреходното,което ни прави българи!Ей,не са си отишли майстори като Хайтов и Радичков….Пиши,Георги,на добър път по неравния и вдъхновен път на Словото,благодаря ти!
    Велка Харизанова

  7. Поздравления! Страхотен разказ! Нека се чете и разпространява! Голямо право на писателя! Беше ми безкрайно интересно.

  8. Не съм чела по-вълнуващо четиво,по-пламтящо и разсичащо душата с брадва! Истинно! Браво на пътеписецът-завидно умение и поетично перо!

  9. БЛАГОДАРЯ ЗА ХУБАВИЯ РАЗКАЗ.
    Родена съм в едно Разградско селце със странното име Недоклан.
    По разказите на баба ми и майка ми, а и по останалите от онова време живи старци, които още пазят духа на времето като бай Стоил, мога да кажа, че така се е живяло и в моето селце.То не е на края на света и не е забравено от всички.Много е живо.Само някак дамгосано от сегашното време.Като малка имам спомен, че стоката на смесения магазин стоеше отвън и никой не пипваше ако магазина е затворен. Самото име на селото произлиза от една такава история- при големите кланета през далечното робство един турчин скрива в дръвника си един българин с неговата челяд и там им е носил храна докато отминала „бурятя“.Така е останал само Недю незаклан с петтимата си синове и се е родило името на селото.Много обичам това селце и пазя бащиния си дом.В него живее една от дъщерите ми.До като съм жива ще се връщам там.

  10. Чудесно! Вълнуващо! Благодаря за удоволствието от майсторски описаната родопска история! И е толкова силна, невероятно поучителна за всички населяващи България!

  11. Великолепно !! Започнах с малко скептицизъм, но така ме увлече. Зашо ли не се изучава в училище, да се пишат трактати, не за поредната чашка ракия, а за човешката непреходна философия. Поздравление …

  12. Изпих заедно с Вас петата ракия , върнахте ме в смисъла ! Прекрасно , разказвайте го…Благодаря ! Николина Атанасова

  13. Здравейте!
    Вълнуващ разказ. Много вълнуващ! Целият свят би могъл да се поучи от него. Поздравления за литературното постижение!
    Поздрави. Асен Пашов

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *