2024-03-28

3 thoughts on “Стотици собственици на тайни сметки в офшорни компании разкрива журналистическо разследване

  1. Преди години американска фирма, специализирана в издирване на откраднати от плутократите народни пари, предложи на Иван Костов да открие и върне ограбените български капитали.

    Срещу съответно възнаграждение, разбира се – 30%.

    Иван Костов си направи оглушки.

    Защо ли…

  2. Снимка на жената на първия вицепремиер на Русия Игор Шувалов. Олга Шувалова получава стотина милиона в година, които препраща към Вирджинските острови.

    Russia001_OlgaShuvalova

    Още снимки:
    http://www.icij.org/offshore/who-uses-offshore-world

  3. Поне няколко българи са в най-големия разкриван някога списък на офшорни дружества. Милиони изтекли документи очертават мащабите на тази съмнителна индустрия и разкриват повече от 122 000 фирми и 130 000 физически лица и посредници от 170 страни по света, вероятно укриващи данъци, пише „Труд“.
    Общите авоари в офшорни зони възлизат на поне $32 трилиона (25 трилиона евро), не е ясно каква част от тях притежават осветените лица и фирми. Разкритията идват от базирания във Вашингтон Международен консорциум за разследваща журналистика (ICIJ). Негов говорител обяви, че общо 86 журналисти от 46 държави обработват около 2,5 милиона документа от последните почти 30 години, равняващи се на 260 гигабайта. Това е 160 пъти повече информация от документите, публикувани през 2010 г. от “Уикилийкс”. Те съдържат точна информация, често кодирана, относно самоличността на собственици и акционери в дружества на Каймановите острови, Британските Вирджински острови, островите Кук, Самоа, Сингапур, Кипър, Швейцария и други.

    Постепенното публикуване на имената от списъците, определено от консорциума като най-мащабното журналистическо сътрудничество в света, започна в 36 медии от цял свят. Сред тях са аржентинският в. “Ла насион”, бразилският “Фоля де Сау Паолу”, немският “Зюддойче цайтунг”, френският “Монд”, швейцарският “Матен диманш”, “Вашингтон пост” и други. Данните се публикуват на части по преценка на центъра във Вашингтон. Информацията за България е поверена на Румънския център за разследваща журналистика в Букурещ. Щефан Къндя от центъра уточни, че има и българи.

    “Няма политици или известни имена”, увери той и допълни, че “българският” списък ще бъде публикуван след 10 дни, а дотогава разследващите журналисти не могат да разкриват подробности.

    Гигантската информация е била получена преди 15 месеца по пощата в обикновен външен харддиск, разказва Джерард Райли, шеф на ICIJ. Дискът съдържал над 2 млн. писма и 4 бази с данни. Те били под формата на работни бележки и инструкции, официални документи, имейли, малки и големи бази с данни, сканирани паспорти и счетоводни книги.

    Анализирането на масива изисквало специален софтуер, с какъвто от над 10 години вече работят разузнавателни агенции, адвокатски кантори и бизнес корпорации. Китай, Хонконг, Тайван, Русия и бившите съветски републики присъстват с най-много собственици на офшорни сметки и фирми. Такава компания имал и грузинският премиер Бидзина Иванишвили. Негов говорител каза, че от 2011 г. той няма участие в нея. Гърция обяви, че започва разследване на 103 офшорни сметки на нейни граждани. Европейската комисия настоя страните членки на ЕС да погнат данъчните измами, които лишават правителствата от 1000 млрд. евро годишно.

    Д-р хонорис кауза на УНСС

    Президентът на Азербайджан Илхам Алиев (52 г.) успял да регистрира три компании на Британските Вирджински острови. И трите се управляват заедно от дъщерите му Арзу и Лейла, както и от бизнесмена Хасан Гозал. Неговата строителна компания печелила огромни поръчки в Азербайджан. Друга компания, регистрирана през 2003 г. на Вирджинските острови, се управлява съвместно от президента и съпругата му Мехрибан. Сред многото международни отличия на Алиев е титлата доктор хонорис кауза на Университета за национално и световно стопанство в София.

    Ковчежникът на Оланд

    Френският президент Франсоа Оланд получава пореден удар за няколко дни, след като офшорните скандали стигнаха до бившия ковчежник на кандидатпрезидентската му кампания от 2012 г. Жан-Жак Ожие (59 г.). 30-годишно приятелство свързва Оланд и издателя и китаист Ожие. Двамата са завършили заедно елитната Държавна школа за управление (ENA). През 2005 г. Ожие прави крупна издателска инвестиция в Китай през регистрирана на Каймановите острови фирма. В китайската инвестиция той е партньор с местния бизнесмен Си Шу, член на консултативен съвет на комунистическата партия.

    Монголският министър

    Един от най-влиятелните политици в Монголия заяви, че обмисля да подаде оставка след разкритията, че има офшорна фирма и сметка в Швейцария. “Не трябваше да откривам сметката. Трябваше да включа фирмата в данъчната си декларация”, каза Баяртсогт Сангаджав пред Международния консорциум за разследваща журналистика. “Не ме е грижа за репутацията ми. Притеснен съм за семейството си”, допълни той и каза, че в даден момент в сметката му имало над $1 млн. През 2008 г. той става финансов министър на страната, а от смяната си през 2012 г. е зам.-шеф на парламента.

    Руската вицепремиерша

    Олга Шувалова (47 г.), съпругата на руския бизнесмен и вицепремиер от 2008 г. до сега Игор Шувалов, е също ВИП клиент на офшорните зони. През 2007 г. тя е вписана като собственик на фирмата “Северин”, учредена през московска агенция на Бахамите. През 2011 г. “Севънкий”, регистрирана пак на Бахамите, бе разкрита от медиите и бе свързана с Игор Шувалов. Тогава приближеният на Путин политик заяви, че е чист пред закона. “Северин” и “Севънкий” са участвали в продажба на акции от “Сибнефт”, покупка на активи от Алишер Усманов и други крупни сделки. Вчера тя не коментира.

    Меценатката „Мис Испания“

    Каталунката Мария дел Кармен Росарио Соледад Сервера и Фернандес де ла Гуера, баронеса Тисен-Борнемиса (70 г.) е с повехналата слава на “Мис Испания” за 1961 г. Смъртта на последния съпруг обаче, наследника на германския стоманен гигант Тисен, изстрелва испанката в света на меценатството и колекционерството. Баронесата използвала офшорни фирми, за да купува скъпи произведения на изкуството, сред които шедьовъра на Ван Гог “Воденица в Генеп”. Адвокатът призна, че тя се възползвала от данъчни отстъпки на офшорните зони, но го правела, за да е “гъвкава” при пренасяне на картини от страна в страна.

    Донорката на Клинтън

    Сред около 4000 имена от САЩ и Канада е и това на певицата и авторка на текстове за песни Денис Рич (69 г.). Нейният бивш съпруг, петролният брокер Марк Рич, бе амнистиран през 2001 г. в последния ден от мандата на президента Бил Клинтън след обвинения в укриване на данъци и рекет. Разследване на Конгреса разкри, че Рич, която бе сред големите донори за тогавашната президентска кампания на Демократическата партия, лобирала за помилването на бившия си съпруг. От 2006 г. тя има $144 млн. и яхта в островите Кук. Рич живее в Австрия и не коментира.

    Дългата ръка на шпионина

    Сред най-известните клиенти на офшорки е руският олигарх Михаил Фридман (47 г.). Той успял да заобиколи фиска благодарение на германеца Франц Волф – син на легендарния шпионин номер 1 на ГДР Маркус Волф, оглавявал разузнаването на Източен Берлин от 1952 до 1986 г. Франц Волф вчера отказа всякакъв коментар по връзката си с Фридман. Самият Михаил Маратович Фридман е основател и председател на надзорния съвет на групировката “Алфа” – един от най-големите частни промишлено-финансови концерни в Русия. Твърди се, че се ползва с благоволението на Владимир Путин.

    Плейбоят и екс на Бардо

    Изненадващо в черния списък е и името на Гунтер Сакс фон Опел – богат наследник на крупен индустриалец и правнук на Адам Опел, основателя на известния автомобилен концерн. Сакс изнесъл голяма част от богатството си чрез две фирми за пощенски кутии на островите Кук, в Панама, Люксембург и на Британските Вирджински острови. Гунтер Сакс, завършил математика и икономика, се славеше и като фотограф, филмов продуцент и колекционер на скъпи произведения на изкуството. Най-известната му любовница през 1962 г. беше бившата шахеса на Иран Сорая, а най-именитата съпруга – Брижит Бардо.

    Съпругът на сенаторка

    Канадецът Тони Мърчънт (69 г.) разполага от 15 години с офшорна компания. Колоритният адвокат и бивш политик е женен за сенаторката от Лейбъристката партия Пана Мърчънт. Известен е със съдебните си спорове с канадската агенция за приходите, породени от данъчните му задължения. Заради темперамента му е наказван от адвокатската колегия за “непристойно поведение”. През 1998 г. открива сметка на островите Кук с $800 000 в нея. Бил е изключително внимателен с властите. Парите по сметката изпращал в плик и “дори не пращал факсове”, казват разследващите журналисти. Той отказа коментар. /БЛИЦ /

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *