2024-03-19

8 thoughts on “„Неудобни“ страници от историята

  1. Въобще не става дума за русофобска глъч. И вместо с епитети, спорете с аргументи.

  2. О, неразумни УРОДЕ, до кога ще използваш доказано неизречени цитати на Левски?
    Статията е пълна с фактологически грешки и очеизвадно авторът е много далеч от историческите факти. Самия стил на писане представлява не обективно представяне на факти, а русофобска глъч с елементи на художествена измислица.

  3. Това не е библиография. За да бъде, трябва да се изпише заглавието на статията и тогава името на вестника с номер и дата. Ако е книга – се посочва страницата, изданието, заглавието и автора.
    Аз не намерих този „цитат“ от Ботев.

  4. На Каменооглу ага
    ще му кажа, че Киевска губерния(Горната или Богданската земя) и нейният продукт Русия са наше административно и духовно наследство. Киевската черква Света София (Божествената Премъдрост на Богинята Майка Бела-Кибела, Божата Майка) е точно копие на Голямата базилика в Плиска(Бляскавата) и съм на 100% че и тя се е казвала Света София, подобно на Цариградската, Охридската и Сердекийската. Дори гласниците(обемни грънци за подобряване на акустиката) са абсолютно същите с тези от Плиска. Късно копие на черквата е Новгородската.
    Светослав Киевски е син на дъщерята/племенницата на Симеон и в един руски документ от 1848г. са предадени буквално думите му:
    Майко(Княгиня Олга), тясно ми е у дома и искам да отида в Преслав, средата на царството ми.
    И го прави и на връщане взима Съборникъ на Цар Симеон, който става А до Я на руската черква до Петър Първи. Там Божият Син е ПОДОБНОСУЩИЙ. Както е в Символ Верую на Доростолският Епископ OYPФIЛА,недопуснат на заседанията на събора в Цариград през 382г., ръкоположен от Евсевий Цариградски по настояване на Константин Велики.
    Олга отива във Киев с първият руски поп, административни закони за държавата и множество книги от личната библиотека на Симеон. От Горната земя Урфил превежда над 250000 нашенци в империята на първият Цар на България Константин Велики, наследници на масовите преселвания на нашенците „оттатък Дунава“ поради „особенното Българско битие“, след кланетата на Траян. Оттам идва ИспорРих и води верска война с юдеизирания Цариград след 382 г. Война между тези които изповядват една воля и тези които изповядват две воли(по думите на сирийския презвитер Константин, който ако е бил послушан от императора,на събора през 681г., нямало е да се стигне до войната с България). Пак в Горната земя, Киевската-Богданската, Цар Петър сече монетите си. Държавното съкровище не се дава току така на несигурни контрагенти…освен ако не си притиснат от лихвени проценти на МВФ. Пак там,в Богданската земя, отива наследника на Асеневци, за да се спаси от Борил. Там дори се жени, което е династически брак.
    България държи патентите на Русия за народностен и религиозен произход и руснаците го знаят много добре. Затова се уважаваме с обикновенните руснаци, особенно в САЩ.
    Русия е империя и не може да се сравняват руснаците с управляващите я. Както за мен българската държава е мащеха , но България е моята Родина.
    Българи е Вяра. Вяра в Бога. Бога-ри. Както и днес ни наричат сърбите.
    Вярата в Небесният Бог Отец, олицитворен със Силата на Бика-Телеца-Кар-Тур-Бога. Тази е най-древната Вяра. Разнесена от преселванията от времето още на Варненският цар. Затова има пръснати по целия Стар свят народи изповядващи тази Вяра. Днес отдавна са я забравили и предали, защото не им е генетична както на нас, днешните българи. На днешните бабини носии ще видим цялата книга от символични знаци останали ни от Градешница и Варненският некропол.
    Там присъства По-добрата половина на света – Нейно Нежно Величество Жената, чрез Великата Богиня Майка – Божата Майка.
    Това е лакмуса за близост и отдалеченост между нас и набедените булгари. Дори днес, в Русия,в семейство в което са родени деца, мъжът се обръща към съпругата си с Майко а тя с Отец!!! Казанските турци са остатък от султаната Хорезм с който воюва Тимуджин. Този остатък, османските турци, разбива наследника на Тимуджин, Тимур, при Анкара. Тримата сина на турския султан спасява сръбският корпус!!! а любимата жена на убития султан поднася една година гола на Тимур.
    Днешните набедени булгари от Казан нямат едно гетско-готско име, (подобно на скитската княгиня ТомиРис, живяла в Донските степи и основала град Томи-Констанца, преди 2600 г.)а между себе си говорят на чист турски език. Когато пишат Булгария ползват латиницата- Bulgaristan.
    Староверството на Мъченицата на Вярата, Великата Болярка Морозова, и нашите народни вярвания и обичаи са едно и също, идващи от неолитните времена на Причерноморският регион.

  5. Освен името, съвременното население на балканските българи има мало що общо съ булгарите/болгарите/волгарите/татарите/чувашите и прочие тюркски етноси.
    Нямам предвид само езиково/религиозно/културно сходство, но и генетично. Над половината от генетичкият материал на българите е от „локален“ произход- мизи, траки, даки, македони,скити та и елини,ко от своя страна саа се умешали съ коренното, вероятно не-индо-европейско население.

    Прочее, вероятно е да сме по-близко генетично до османлиите, които са полу-европейци (най-веке по линия на византийското наследство), нежели съ житиелите на Татарстан, кои макар и да са умешани съ словени и други номадски племена все пак имат по-малко генетично препокриване съ нас, наследниците на коренното население на балканите.

    Всичко друго е вид пропаганда и популизъм – било то славянофилска, било болгарофилска.

  6. Към статията е добавена библиография с използваните източници.

  7. Отново политизиране на историята! Отново се вихри „Теорията на безкрайното нищо“. Приказки и цитати изсмукани от пръстите. Господа, много е простичко и леко да се аргументирате с цитати от първоизточника. Тябва само да го напишете със съответните атрибути. Пример: “Русия, тази развратница и мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да затрие от лицето на земята българските колонии!”(Хр. Ботев) и веднага след това пишете “ Христо Ботев -Събрани съчинения” том № … издание на… година на издаване…. и т.н.
    Иначе това ще е поредната лъжа на агенция ЕЖК (Една Жена Казала). Извинявам се на всички дами!!!

  8. Нищо чудно че всички будни българи са виждали асимилационните цели на Русия!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *