2024-03-28

12 thoughts on “В България се учреди НПО, наречена Европейски институт „Помак“

  1. Няма ли най после да разберат всички приходящи в най райското място на света то араби ли не бяха то Аспаруховите воини ли небяха то турци ли не бяха къде успяха къде не успяха но Помаците останаха .
    Стопиха се Траките стопиха се Славяните но за жалост на завоевателите остана частица от основното население остана
    Но вече като помаци запазила майчиния славянски език едно от най важните неща за едентичност.

  2. Драги ми BVLGR, не е много ясно защо само парични фондове ти се въртят в главите, явно си от онези крадливи комуняги които се превърнаха в нови демокрадливи капиталисти, щом тази тема ти е присърце. Отгоре на това злословиш врели – некипели за хората които не познаваш, както и целта на тяхната кауза, опиянен от фалпивата ти балканска история.
    Даже и големи лъжи изричаш по адрес на човек – Войнов, който много добре познавам, който е далеч от твоите злословия и бълвочи които хвърляш в нацисткото ти обиколно пространство. Едно е ясно, че не може да достигнеш по интелект, ерудиция и човешщина, никой от посочените хора в статията, а си един недодялан и озлобен нацист – мухльо балкански. Заради такива като теб ще се погуби България и разкатахте държавата от кражби, злоба и деморализация, бре хайванин с хайманата извисен – тръгнали си да лъжеш като скот. Затова нема да има бъдеще тази страна от населяващите я като теб , дараги ми BVLGR .

  3. айде и тука да питам, кат глупаците, как тъй, тез хора, които до преди неколко години не им беше приятно да ги наричат помаци, сега си създадоха, или им създадоха институт „помак“. че е обичат да ги нариччат помаци са ми казвали хора от Родопите и от централа България, които са били преселени там(в централна България) от Родопите. и са ми обяснявали що не щат да ги наричат помаци. а сега, не щеш ли, не само им стана приятно да са помаци, ами и за помашко малцинство почнаха да претендират. как тъй бързо еволюираха, не знам. че са мого свестни хора спор нема. знам го от собствен опит. казват, че приели исляма доброволно. когато отишли турците да ги потурчват се озненадли като видели колко джамии има построени в Родопите. може и да е тъй. ама след като турците видели, че вече има „правоверни“, дето са сменили вярата си и без турска помощ, чудя се дали са си казали „я да си ходим“ или са продължили да обръщат в „правата вяра“ по „най-миролюбив начин“ и християните наоколо. слагам правата вяра в кавички не от неуважеие към исляма, а за туй, щото и адвентист да питаш, и мюсюлманин, и православен, вски ще ти отговори, че неговата вяра е правата. или почти всеки. и, ако е верно туй, дето го показват по телевизията, немалко мюсюлмани вече се определят като турци. не като българи. казват кръвта вода не става. като погледнеш към Татарстан, дето е бил Булгаристан допреди другаря сталин да реши че името на тази република ще да е грешно и да го смени, немалко от мюсюлманите там не щат да са смятани за татари, а искат да са българи, каквито, наверно и са, пък и не само в Татарстан, а и наоколо ти се струва верно, кръвта вода не става. ето, хората там, въпреки че са мюсюлмани, искат да ги смятат за българи. ама кат погеднеш към Родопите, пък и другаде, дето живеят „българомохамедани“, ти се струва, че кръвта може и да е станала на вода. некои от въпросните „българомохамедани“ са се превърнали в турци. нищо, че и здрасти не могат да рекат на турски. казват, че държавата не я е еня за тех. верно е според мене. ама казват, че държавата не я е еня за тех, щото били мюсюлмани. е, по-голема глупост не бех чувал. ами братя мюсюлмани, когато ви остане свободно време, вземете и се разходете пио-далеко от вашите села. и сигурно мног ще се изненадате да научите, че нашите „любими“ управници се интересуват, колкото от вас, толкова и от българи, турци и цигани. и каквито други имаме у нас. ако ли пък е щете да видите туй, дето и слепите го виждат, то бъдете си турци, помаци и каквито щете. след като ви е по-удобно право да седите и криво да приказвате.

  4. БЪЛГАРИТЕ сме народ получен от сливането на много съставки и имаме местни различия – добруджанци, шопи, тракийци, помаци…. Зависи коя съставка преобладава. Мисля, че Помаците са потомци на древните траки и смесица със Славяни, когато са дошли на балканите.Помаците приемат исляма през османско време-факт. Дали насилствено? Аз мисля, че те са го приели, защото те не са били напълно и искрено християнизирани. Предполагам, че са били езичници или богомили. НО говорят български език, като всички нас, който е смесица от прабългарски, славянски и тракийски. Българският език е духовното отражение на сливането на тези племена в една обща кръв. Една ОБЩА кръв, един общ език, общи песни и на християни и мюсюлмани. Един общ народ, съставен от различни родове и племена. Трябва да се гордеем от нашата пъстрота и братската си кръв, а не да се делим! Това че има различни религии няма значение. Приемайте всеки опит да бъдем насъскани един срещу друг на база религии, като опит да бъдем разединени, отслабени!

  5. EVROPEEC-zna4enieto e 4ovek opoznal islama vav pulnatamy svetlina za razvitie na individa!!!!Vseki trugnal da tursi znanie vinagi go posrehsta istinata,moje dago zaboli ot nea,no nema dae ot zablydenite koito vinagi se smatat prosvetiteli na zablydenite.

  6. През годините на комунизма историята е била преправяна неколкократно и целенасочено. В годините след падането на комунизма, тази преправена, фалшива и пропагандна история бе оставена непроменена. Чест прави на Помашката инициатива да не оставят непоправени грешките, защото има само една история и само една истина. С лъжи не може да се върви напред.

  7. Аллах (СВТ) дано здраве, късмет и дълъг живот да дава на Ефрем Моллов, ние Помаците сме с Вас!

  8. Същите тези учредители на института само преди година-две се мъчеха да образуват помашка партия – Къдри Уланов, Мехмед Дорсунски и Ариф Алов, но никой не им се върза. Съмнява ме искреността им и този път. Гледам към тях се е присъединил и един бивш политикан – Васил Войнов, който мина през всички партии в Девин само и само да се докопа до някоя удобна позицийка. Същият беше и зам.министър от ДПС, а сега плюе срещу ръката, която го е хранила. Цялата история намирисва на опит за източване на някакви европейски фондове пак, които ще идат директно в джобовете им. Нищо общо с нуждите на помаците – като искат да си източват пари, да си го правят от тяхно име и да не ни замесват в интригите им!

  9. Изглежда, работата през Балканската война е била пресечена от великите сили без да са си давали сметка, колко не довършена е в момента на спирането й.

  10. Всички балкански държави са имали асимилационна политика към помаците, г-н Кехайлов. Но част от проблемът е и там, че търсейки да запазят своята идентичност, понякога помаците я губят. Защото не искат да признаят българския за свой майчин език, защото се срамуват (кой знае защо) да пишат на кирилица включително (сякаш може би латиницата с вярата им е свързана едва ли не, което e разбира се един абсурд). Част от проблема е и там, че търсят задължително всякакви други като произход, само не и този, който действително имат.

    Историята не започва, нито свършва с края на 19-ти век или пък с 20-ти. Тя не започва и с времето, на което ние сме съвременници. Но докато помаците в Гърция например учат турски като свой майчин език; или докато в Р. Турция историци твърдят, че помаците са турци; или докато има всякакви хора в България, които да продължават невежо и упорито да наричат помаците българомохамедани – те ще се люшкат и лашкат в различни посоки. И ще се оказва, че хем са едно, хем се отличават всички помаци по своята специфична култура – хем едни били наследници на траките, други на арабите??, трети на т.нар. арнаути (албанците т.е.). (Как ли е изчислен впрочем този произход от траките, при условие, че всички кажи-речи, които сме се родили в България, че и на Балканите, сме в някакъв смисъл наследници на траките, и че има доста векове, които делят претопяването на различни тракийски племена по време на Римската империя в края на старата и началото на т.нар. нова ера, и появата много по-късно, през 15-16 век, на самото название помаци като локално название.

    Не знам, впрочем, и как веднага след като се е появила третата монотеистична вяра, т.е. ислямът, там, сред арабската пустиня, веднага, в същия век едва ли не, тя е дошла на Балканите, за да я приемат помаците още тогава, през 7-ми век, когато никакви помаци не е имало, те са се появили (оформили като общност) 8 века по-късно, по време на Османската империя. Приемайки исляма, но запазвайки някаква културна различност от други мюсюлмани в империята неслучайно. Специфичната култура на помаците неслучайно не е нито арабска, нито турска. Но ако не искат да търсят истината безпристрастно и ако нямат сетива да не се ловят лесно на пропагандни елементаризирания, които въобще не са се случвали, нито се случват, само в България – търсейки да запазят автентична идентичността си, всъщност ще я малко или повече подменят.

  11. avtenti4nia POMAK se razpoznava po svoe intelekt [prirodno vroden] nema kak dago zablydat. Imai takiva;gladni,bolni,vlastolubivi i slaboharakterni koito moje da budat manipolirani,no te stese sramyvat za svoeto predatelstvo kam etnosa si. POMAKA e nai-dobre katomy e zle,sviknal sas trydnostite i nevolite naASIMILIRAHSTATA darjavna POLITIKA.

  12. Браво на тез наши ПОМАЦИ, с поздрави и късмет от Американските Помаци

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *