Home » Авторски страници

След три десетилетия в странство, художникът Григор Бояджиев открива изложба в София

2012.09.05 Няма коментари

След 30-годишна кариера в САЩ художникът Григор Бояджиев ще открие на 10-ти септември в София самостоятелна изложба живопис. Изложбата ще бъде открита с пърформанс от 18 часа, на втория етаж на ул. „Шипка“ 6, в сградата на Съюза на Българските Художници.

Григор Бояджиев е роден през 1946 г. в София. Завършил е Националната художествена гимназия в родния си град през 1965 г. и Художествената академия в Загреб през 1972 г. След дипломирането си в Загреб се връща в София, където проявява многостранния си талант в живописта, илюстрацията и монументалното изкуство. Участва в множество общи и колективни изложби в България и в чужбина. Получава награда на международен конкурс за живопис.

През 1983 г. Бояджиев емигрира в САЩ като политически емигрант, преминавайки през лагера в Трайскирхен в Австрия. След 4 години успява да изтегли и съпругата си. В Лос Анжелис, САЩ, художникът продължава многостранната си дейност. Той развива кариера в Холивуд, в най-големите студии – Дисни, Уорнър, Универсал, Метро Голдуин Маер, Хана Барбера, Лендмарк и др. Продължава и работата си като живописец с подчертано съвременен стилистичен изказ, включващ богата палитра от похвати – от реализъм до абстракция. В последните десетина години работи само в тази насока. Пише и стихове. Има множество групови и самостоятелни изяви. Негови работи са притежание на колекции в САЩ, Канада, Франция, Австрия, Англия, Хърватска, Германия, Холандия, България и др. През 2009 г. е ръкоположен за дякон, а скоро след това и за български православен свещеник.

По повод изложбата си той казва:

„Цялата ми изложба може да бъде видяна като един символичен жест, отнасящ се до идейния силует на Кръста.

Или изказано чрез символиката ни, необходим е онзи решителен и действен личностен акт на саможертвения (покаен) вертикален срез, който не само, че осъществява и завършва рисунъка на Кръста, но и символизира необратимото му приемане като лична съдба на онова отдалечило се от празния шум сърце, което всред благодатната, невечерна светлина на тишината (исихиа), в прегръдката на Твореца си е вечно живо и зрящо.“

 

Едвин Сугарев

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.