2024-03-18

187 thoughts on “Очерк на един „англичанин“ за България: “Няма по-прост народ…”

  1. Кой безумен безродник би написал подобно нещо???!!! Тази лъжа е наистина крайно обидна!!!

  2. Господине, вие може би сте едва ли не стотния читател, на когото се налага да се обяснява в прав текст, че никакъв англичанин няма и че авторът на този пародиен текст е българин. Четете, за Бога, какво пише над самата препубликация на този текст от сайта Невеоятно.инфо (където всички текстове са пародии), че този текст е художествена измислица. Това изрично е написано в тази препубликация, ама кой да чете…

    Отворете ако искате и линка към оригиналната публикация в сайта Невероятно инфо и ще видите, че там пише изрично, че всички текстове са художествена измислица. Този сайт впрочем се прави от един талантлив български автор, който пише под псевдонима Чергар Странник. И този текст, на който се гневите толкова, също е написан от него. Като целта е била да провокира размисли в самооценката ни за самите себе си, а не да се окаже, че дори когато изрично пише за един текст, че той е художествена измислица, сто пъти да се налага да се обяснява на едни или на други читатели, че никакъв англичанин няма, който да го е писал.

  3. Струва ми се тенденциозно и съвсем целенасочено публикуването на подобни „очерци“ и констатации от хора чието мнение никой не искал,но за сметка на това Вие съвсем услужливо популяризирате.
    Добре е да се спомене на тези Господа със съмнително рижави коси и съвсем недвусмилено червени носове , че никой не ги е канил да купуват каквото и да било в държавата България.Впрочем България за тях ( а и за много от Вас) е единственото място където те могат да усетят вкуса на истинските неща вместо да се давят в собствената си безвкусица, принудено високомерие и липса на каквато и да е имперска перспектива.
    Също,… такива като Вас публицистите трябва да им обясните как се е развивала Българската Държава през времената в които липсата на национална еднозначност, кръвосмешанието и многоезичието са били единствените притегателни черти (освен вечната мъгла) на тази островна територия.
    Освен всичко не мисля , че някой иска и търси мнението на тези „бЪЛГАРИ“, които умеят да пишат само с 4-ки и 6-ци.Те е добре да си стоят навън без да дават каквито и да било коментари.

  4. Г-жо Кръстева, моля без обиди към всички българи. Няма как всички българи да са ви виновни, както и няма как всички цигани примерно да са ни виновни, или всички турци, или всички американци, или всички руснаци, или всички не знам какви да бъдат обвинявани анблок в каквото и да било.

  5. Bulgarite sa prosta sgan! I az sum bulgaraka, no…Fakt!Vurnaha me nasila, za da me samoubiqt ili dokarat do prosiq! Vijte linkovete i izchezvaite! Tuk ne vi chaka nihsto hubavo! Novo robstvo po vuzdushen put! Ne sum izkukala i ako imate mozuk shte se usetite! telenor, Adecco, HP…ubivat!

    http://www.bibliotecapleyades.net/sociopolitica/esp_sociopol_mindcon24.htm
    https://geeldon.wordpress.com/2011/10/15/brain-and-satellite-surveillance-assault-and-torture/

  6. Samo edin vupros kum vsi4kite sunarodnici.Edno i su6to li e 45 godini da te stiska sibirska me4ka za gurloto i da ti smu4e kruvta i mozuka ili da te pregru6ta krasiva fe9 i da ti 6epne nejni slova i da ti zarejda bankovite smetki s dolari/imam predvid gurci,italianci,ispanci/.Koj i koe e usto9lo i e izl9zlo normalno iz pod ruski9 botu6?Ne gledate li samite rusnaci,koito idvat da kupuvat apartamenti po 4ernomorieto,kak se vuzhi6tavat na tova,koeto „vtre6t9va“angli4anina.Iskam da kaja,4e vupreki pregrudkata na me4kata nie kato narod sme se opitali da prosu6testvuvame i pak sme mnogo po napred ot porobitel9 si v slu4a9 SSSR.No tazi „bratska“ pregrudka ne moje da ne ni kostva tova koeto konstatira taka nare4eni9 angli4anin.Poznavam horata na car Boris,moite d9dovci i babi.B9ha prekrasni hora!Poznavam i pri4initelite na sega6noto ni deredje,partakorcite ot vs9kakva veli4ina i ma6tab!Te daje ne osuznaha kakvo ni pri4iniha kato naci9 i ne kazaha i edna duma da se izvin9t!Togava za6to se qudim,4e sme v tova polojenie? O6te pove4e,4e qervenite banditi sa sobstvenici na Bulgari9 ,a nie sme se popileli po sveta.Te sa mutrite i tehni sa proizvodnite ot koito se vuzmu6tava 4ujdeneca.Izvin`vam se,4e piwa na latinica,no v tozi kompjutar n9mam kirilica,za6toto e slujeben.

  7. Драги читателю, няма никакъв Едуард Стърнс. Авторът на този текст е българин, както сигурно за десетки път се налага да напиша това за упорито нежелаещите да повярват, че е така. Има, впрочем, в началото на тази препубликация хипервръзка към изданието източник. И тук ще я копирам пак – https://neverojatno.wordpress.com/2012/04/21/prost/ Престанете, така че, да търсите нещо, което го няма.

    В изданието – източник, Невероятно.инфо, всички текстове са художествена измислица, както и изрично си пише там. Авторът им е един талантлив българин, който се подписва с псевдонима Чергар Странник, и под формата на пародии и измислици се опитва да накара читателите да се замислят…

    Има ли обаче кой да го направи?

  8. Пак Петър
    И така: Заинтересувах се аз кой ще да е тоз Едуард Стърнс и вижте какво открих: Отивате на archives.com и търсите The truth about Bulgaria. Статията е силно положителна за Българския народ и се разказва за истината относно асимилацията на Българите в Македония. Извинявайте нямах време да я прочета между постовете, но силно я препоръчвам. Ей Руснаците ще ме намразят. Хубаво е че пишат разни лоши неща за нас че да потърсим в мрежата. Иначе никога нямаше да почна да търся това име.

  9. Много мъка се е насъбрала в тоя човек за много кратко време. И какви задълбочени трудове е прочел. Има нещо неизказано в тази статия. Като си помисли човек страшния страх на Руснаците да не би Българите да си дойдем на думата с Англоезичните. Нищо че Америка и Англия се посритват от време навреме. Нещо ми подсказва че поръчителя е от Руски произход и доста вероятно и изпълнителя. Добре е да се провери автора има ли други статии и на какви теми. Благодаря!

  10. Vsichko a istina…ama ne ni uidisva, da navedem glavata i da si priznaem ….nali sme tolkova godi

  11. Определено авторът на статията не англичанин,а сънародник.Усеща се.Според мен целта му е да удари с мокър парцал,да разтърси хората,да отвори очите им,да бръкне в раната,да провокира възмущение,което показва все още някакъв живец.
    А,иначе аз от своя опит и наблюдения отда-а-вна съм стигнал до горните изводи.Няма какво да се правят на ощипани някои люде.Българите са завистлив и проклето племе.
    И всеки народ си заслужава управляващите.Политиците не са дошли от друга планета,те са продукт на тази среда,която генерира калпави и криви хора.

    Истината поражда омраза са казали древните…

  12. Написаното е художествена провокация от един умен българин, който, струва ми се, ако не е вярвал в интелекта на своите сънародници, нямаше да го напише. Това е вид самоирония, защото авторът на този текст в сайта Невероятно.инфо, който поддържа този сайт и който сайт е източникът на този текст, съвсем изрично е написал в своя сайт, че всички текстове там са художествена измислица. Та така, понеже авторът е българин, не англичанин, пишейки този текст, той няма как де не е вложил и самоирония.

    Така че, ако има някаква спекулация в случая, тя е само при онези препубликации, където и да са направени те, в които редакторите на съответните сайтове препубликуват текста, без да покажат по никакъв начин на читателите си, че става въпрос за художествена измислица.

  13. Дори написаното да е вярно – унизително за един българин е да го потвърждава, тъй като и той влиза в това число. Следователно който публикува това повтарящо в нета писмо е един от най-простите българи.

  14. Драга редакция и сънародници,

    Сега чак успях да прочета написаната измислена „творба“,
    все още я чета от България май 2014…

    Статията трябва да се похвали, защото е предизвикателна на първо четене!
    Малцина се сещат че тя е написана в АНГЛО-художествен стил
    от 50-60години когато пристигаха извънземните пришълци и слушайки творбите си по РАДИОТО в ЛОНДОН – англичаните се приготвяха за евакуация@@@ и в ужас и страх напускаха реално своите домове,
    в търсене на ново място за спасение, е сега , то се сетете къде!@

    Няма нищо чудно в това че англичани и туристи продължават да си търсят дом по света и у нас в днешно време! Преди 5 години едно семейство „екс-англичани“, чак от Нова Зеаландия, (бивша колония от затворници на затворниците) искаше да си купува къща по интернет по познатата схема тук в България…
    За по голям интерес помолих да ми напишат 10 причини -защо искат да се местят да живееят в България…. Е казвам Ви драги читатели – че паднах под клавиеТУРата, след като прочетох доводите им. Едната че имало вулкани в Н.Зеландия, другата че имало земетресения и пепел,и т.н. ,но най странното ми стана, че те искаха да живееят тук в Европa, близко до Англия и прочие до близки нам култури…Накрая младежа взе че дойде сам с опознавателна цел преди 1 година. Оказа се че това което му предлагат като nice properties е някъде около Чирпан село – на 30 км от града. Почнах да се чудя какво има на 30 км около Чирпан, като знам какво има в Чирпан@@ По интересното е че те искаха да купят, ремонтират – и в крайна сметка да го продадат след време!!! Разбрах и друго че ако им объркаш мисленето и решиш да ги отказваш, ще те помислят за агент -провокатор. Всъшност те кат си наумят нещо – го правят, независимо от трудностите, неудобствата и разходите!

    Използваните епитети и обидни думи са четивни и чуваеми и днес от много съвременни автори, както и хард-лайнери на псевдо литературата.
    Хапливия език е все повече използваем… но тук в тази псевдо-статията
    няма никаква култура, нито етика, нито ниво !
    По лесно ще бъде ако замените и използвате – Българските псувни – имаме си толкава хубави и цветущи псувни, а не поговорки !( препратки от отзвука на други читатели)
    – че ако замените гадните отрицателни думи с положителните им такива, ще се получат едни напълно смислени сравнения от които – завинаги ще откажете хората да четат или да се вълнуват от тази статия без дори да се обиждат.
    Прихващам само че, това НЕ е писано дори от българин. По скоро това е писано от ГРЪК!!! Гледайки колко сравнения са правени с гърците, на които им превзехме държавата и туристите от техните хотели, курорти и дори сега те ни прислугуват,
    та мазните гърци – винаги са ни мразели дори повече от турците!!!
    Няма да се учудя че дори нямат доблест гърците да си напишат собствения произход – а по им е изгодно да напишат че е англичанин автора. Това е присъщо за лукавоста и интригите само на гърците!
    Но тъй като ние сме достатъчно „умни“ – не би трябвало да им позволим и размножим техните бълвочи да се сипят върху нас.
    После ако нямаше граници и нации- само понятието хора – „умен , по -умен , най-умен“, сега нямаше да има възможности някой да си остри химикалката и да гълта и да се дави в мастило на едри гълтоци.
    Благодаря за вниманието !

  15. Любен КАРАВЕЛОВ:

    „Когато се той [българският народ] освободи от гръцкото духовенство и от турското иго, то ще бъде свободен политически; а когато се освободи от своята простота и незнание, от своите стари суеверия и допотопни нрави, то той ще бъде свободен и духовно.

    Аз смело мога да кажа, че народът ще бъде принуден да изколи по-напред чорбаджиите, а после техните помощници, т.е. правителствените злодейци…

    Кой помага на чуждите правителства да деморализират народът ни и да го направи неспособен за нищо? – Българете… Ако захване да се гради гръцка черкова, то ние сме първи; а ако захване да са гради българско училище, то сме последни … чорбаджията-хаджия купува из Ерусалим своите достойнства твърде скъпо, а продава народът си твърде евтино …

    В чуждите учебни заведения са свършиле науките си мнозина българе, но тие са останале в чужбината да кърпят чуждите дрехи и да плачат на чуждите гробища; а българете постоянно се оплакват, че нямат учители, че нямат способни списатели и че нямат учени хора…

    И така, ние сме родени на тоя свят или да кърпиме чуждите дрехи, или да плачеме на чуждите гробища.“

  16. Такива бяхме:

    Това бяха забележителни хора. Селяни с чиста кръв, незасегнати от никакви морални болести, с храброст и издръжливост, заради които се прочуха в цяла Европа, с качества на духа и тялото, които са уникални по света.” /Н. Бъкстон за българите по време на Първата световна война/.

    Българинът е истински син на земята… Пестелив е сдържан, българинът не притежава лекомисле… бурната приветливост на сърбина, или мечтателния непрактичен идеализъм на руснака. Той по-скоро прилича на шотландец от равнината и носи многото си възхитителни качества зад външност, зад която малцина имат щастието да проникнат…Оставете българина и черногореца на парче пустееща земя, и българинът ще я превърне в розова градина, докато черногорецът ще продължава да гледа.” /У. Милър, 1907 г./.

    А сега?!

    На маймуни ни направиха!!!

  17. И още по-голяма голяма идиотщина са теориите, че сме били много умни. Напротив, изключително много сме глупави, средностатистически, щом сме в това положение. Умни хора има във всички страни, даже и у нас има, но защо ли повечето наши умници се оказаха големи мошеници.
    България е бедна, защото нито една политическа сила не се интересува от положението на обикновените хора. Освен на избори и на думи, защото бедните най-лесно се залъгват, а някои от тях твърде евтино си продават гласовете. БСП, както и всички останали партии в управлението, толерират закон, уникален не само в ЕС, но сигурно в цял свят. Само в България работниците по закон се явяват кредитор на капиталиста. Само в България е нормално предприемачът да не изплаща заплати с месеци наред, защото той се разплаща първо с държавата, после с банките, после е междуфирмената задлъжнялост и накрая са служителите, ако случайно му останат пари, и това безумие е облечено в закон.
    Само в България капиталистът е обложен с данък от 10%, а целият доход на бедния работещ или на пенсионера, който отива изцяло за храна, сметки за ток и отопление и лекарства, е обложен с ДДС от 20%. ДДС е данък, който в най-голяма степен удря бедните. В много страни от ЕС ДДС за храните е по-нисък, в Белгия е 6%, а в други страни лекарствата или книгите са освободени от ДДС. В Белгия наскоро намалиха ДДС върху тока на 6%. Но у нас в Народното събрание се умува единствено как да се намали още ДДС върху хазарта. Но за сметка на това с 20% данък се облагат благотворителните есемеси. Българската държава е бедна, защото се издържа от бедните.
    Впрочем, не е лесно да си и предприемач в България, освен ако си част от мафията, защото данъците може да са ниски, работната ръка може да е евтина, но рекетите са високи и политическите протекции са скъпи.
    В България се работи на ишлеме, най-зле платената работа, а печалбите от завършения продукт отиват за собствениците на марката. Гледах в Белгия журналистическо разследване на производството на ишлеме у нас. То показа, че ако стойността на един такъв костюм е хиляда единици, ушиването му в България е струвало пет единици. Но за съответната марка е много ценно и това, че производството в България им дава право на етикет „Мейд ин Юръп“, при цени на работната ръка изключително конкурентни с Бангладеш.
    Идеите за реиндустриализация и връщане към заводите-гиганти, за които се говори напоследък, са научна фантастика. При при това оскотяване на населението и при тази емиграция трудно се намират квалифицирани работници. Познат предприемач ми се оплака, че не може да намери жив заварчик. А който е намерил работа, се смята за късметлия и не смее да се оплаче, че е работещ беден, защото в прав текст му се казва, че за мястото му чакат други, по-гладни от него. Българското общество е ужасно близко до феодалното, особено в провинцията.
    Има едно мнозинство в България, които не само са бедни, но търпят да са бедни и удивително добре издържат да са бедни. При това вярват на всякакви глупости. Затова има толкова кандидати за политици. Да се управлява такъв народ е направо кеф. /автор: Георги Готев/
    ––––––––––
    Ако можеш предумишлено да убиеш дете, независимо по каква причина, значи си се разделил с изначалните заповеди, които правят от стадото или глутницата общество.

    Да, детеубийци има не само в България. И не у нас са най-ужасяващите примери. Да си спомним само за белгийския педофил Марк Дютру.

    Но България е рядък пример на съчетание между личностна и социална деградация.

    Да кандидатираш евроабсурди като Пеевски и Бареков за евродепутати е все едно да убиеш мечтата на един народ за по-добър и по-достоен живот в детската й възраст. Да обезсмисляш жертвите на целия преход.

    Не е удивително, че има такива, които го правят. Удивителна е лекотата, с която то минава.

    Ако има достатъчно българи, които биха гласували за споменатите лица, това значи, че големи части от населението на държавата ни членка живее в средновековна нищета, невежество и зависимост. И че тези части, или по-точно техните феодални господари, могат да решават кой да ни представлява и да ни управлява.

    И Пеевски, и Бареков са подигравки с човешкото достойнство и интелигентност. За тях може да гласува само човек, който е доведен до състояние да се прости с тези качества. Това имам предвид, когато говоря за мъртва обществена тъкан, за гангренясали части от обществото ни, за т.нар. „социална некроза“. Става дума за избиратели, които формално съществуват като хора, но живеят и реагират като животни. И са третирани като такива.

    България не умира просто защото смъртността е по-висока от раждаемостта и защото емиграцията е по-голяма от имиграцията. Такива периоди са преживели ред европейски страни – виж само Ирландия, Гърция, Италия. И демографската ни криза не е причина, а следствие.

    България умира от безсмислие. Каквото и да правиш в тази страна, то няма смисъл. Винаги печелят Бареков и Пеевски. Затова, що има жизнеспособно, то бяга. За местата, където също има детеубийци и други престъпници, но в които има и смисъл.
    Вече над един милион са го направили за последните 25 години. /Автор:ВЕСЕЛИН ЖЕЛЕВ/

  18. Верни, но повърхностни наблюдения – описание на резултат, следствие – на разрушението и на робството – чрез разделение, грабеж и отстраняване. От кого? Било „саморазрушение“ – „малката“ лъжа, СКРИВАЩА причините – „заслугата“ на имащи парите, властта и силата – да възродят или да смачкат, разрушат, ограбат, излъжат, разделят, прогонят, неравните сили, активната и скрита подкрепа на мечката и новите „големи братя“. На тънка струнка над грозните язви, отворени от ТЯХ, изедниците на България… „англичанин“ с червена книжка ни пее песничката „МАТЕРИАЛЪТ е виновен!“ /не ния!/ :Р
    От болната глава на здравата. Как е на англицки бе помияр?

  19. Леле, колко много засегнати и коментиращи главни герои! Ама наистина си е истина.

  20. • Blagodaria na vsichki dostoini Balgari koito zashtitavat harod i darjava.
    • Като цяло памфлета “на англичанина” е неуспешен опит в стил чалга-журналистика.
    Имаме достойни образи от творбите на класика – Киряк Стефчов и Паисиевият “О, неразумний…” Евгений Вулгарис преименувал се в Русия на Евгений Болгарски.
    Ето и за размисъл скръбтта на Великият Яворов:
    Къде си ти, родино моя?
    Във този хълм и онзи дол,
    които днес един, друг
    утре ще насели ?
    Не, ти си в мен, родино
    моя.
    И радостта е скръб.
    • Georgieva До Ник:
    Повтаряйте си едни и същи неща до забрава! Самоотричайте се, щом това Ви харесва! Отричайте и бабите си, и дядовците си, и прадядовците си… ВСИЧКИ до един!
    Аз моите ги уважавам и знам, че са били достойни хора, а щом Вашите не са били … ами хулете си ги! Не обичайте и не уважавайте себе си, пък после чакайте някой да Ви уважава и се мазнете като ББ и СС! Ренегатите НИКОЙ и НИКЪДЕ не уважава, а предателите обикновено ги убиват.”
    • Предателите ги убиват техните поръчители, за всеки случай, просто защото предателите НИКОЙ НЕ ГИ ОБИЧА И УВАЖАВА.
    Както са постъпили османлиите с алчния евреин, отворил вратите на Търново.
    Пък Вие си цитирайте, когото искате, пишете срещу род и родина. Самомразете се и си преговаряйте %Под игото” явно не сте я чели на времето
    • anonimen said:
    Ужас!!!
    ЕвроЧикаго, вие така ли защитавате имиджа на България?
    А се пишете на родолюбци!
    Обаче невероятната комплексарска злоба, съчетана с мания за непризнато величие (защото няма как да стане) не могат да родят нищо друго.
    • gaby said:
    Скучна статия, дори не можах да й се издразня. Ех само как обичам, българи,които мразят България, не сте достойни да се наричате такива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *