2024-03-28

7 thoughts on “ГЕНОМЪТ (ДНК) НА БОГ? (Тема в развитие, 3 януари 2012)

  1. Искрено ви желая успех във вашите разработки.

    Що се отнася, впрочем, до т.нар. Хигс бозон, каквата частица търсят в ЦЕРН, аз не мога да знам дали подобна, наречена от някои „божествена частница“, съществува или не. Нямам никакви специализирани знания в съответната област, за да мога дори само да поразсъждавам по въпроса.

    Що се отнася до търсенето на „генома на Бог“, би могло да се каже символично, че този „геном“ е у всички нас. То е в онова творческо начало, което ни кара, за добро или пък не за толкова, да експериментираме и да търсим какво ли не. Но да търсим „ДНК“ на Автора на всички видими и невидими светове, ако такъв Автор има, е по-зле и от това, пак символично казано, „грънци“ да се опитват да изучават „грънчаря“. Ако пък такъв Автор няма, извън всякаква логика е да се търси каквото и да било, свързано с него.

    Ако питате мен, човешките представи за това какво значи Бог понякога са доста повърхностни. Те могат да бъдат такива, при това, и у хора със значителен духовен опит. Във всеки случай и доказването на съществуването на Бог, и доказването на неговото несъществуване, могат да са априори обречени занимания. Не може да се преподаде, освен всичко друго, вътрешен човешки опит от един човек на друг. А онова, което не се вижда с очите, може да е плод и нерядко е било плод на множество спекулации.

  2. Привет Мариана,
    Уважението към теб ни задължава да ти отговорим рационално на поставените проблеми.
    БГЦ означава Български Генеалогичен Център, който е филиал на Българска Генеалогична Федерация.
    Геномът на Бог и Исус Христос е една много малка част от фундаменталната разработка „Етапи в Генеалогията – опит за класификация”, която може да се прочете в EuroChicago. Искаме да Ви припомним, че двамата големи учени Питър Хигс и Стивън Хопкинс са на противно мнение относно съществуването на Митичният Хигс бозон, но цял свят работи по темата.
    С вълнение следим Вашето участие в EuroChicago.
    БГЦ

  3. Драги БГЦ (извинете, че се обръщам така, не ви знам името), и аз не съм теолог.
    И генетик не съм.

    Чудя се обаче как след като Иисус е бил незаконороден, както гласи този текст, и след като не вярвате, че въобще има Бог, търсите въобще гените му?
    Заради гръмки заглавия от рода на „Геномът на Бог“ ли?

    Моите уважения, но сигурно има и по-сериозни неща, с които хора като вас биха могли да се занимават.

  4. Благодарим Ви Мариана.
    Владо (и Мариана), всяко мнение е ценно за Българския Генеалогичен Център, защото то обогатява нашия маркетинг.
    Текста след раздел Дискусия е копиран от Клуб Dir.bg, раздел Генетика, в дискусиите на които участват (с псевдоним) най-добрите Генетични Генеалози, а не Теолози.
    След приключване на Генетичната дискусия материалът ще бъде предаден на Теолози, които ще дискутират своята позиция. Ако материалът се окаже рационален, той може да бъде публикуван във вестник „България сега”.

    Владо и Мариана, моля останете „Единни в различията”, това е модерно сега.
    Мариана, специални благодарности за центристката Ви позиция.

    Българския Генеалогичен Център

  5. „Исус изглежда е страдал от известния „синдром на незаконородения“ и затова го избило да се прави на специален.“

    Що се отнася до конкретния текст, поне лично аз смятам, че както духовници, ако имат само богословско образование, не бива да се упражняват в разни сфери на науката, в които са лаици, така и изследователи, които са лаици в духовната сфера, не бива да смятат, че това море е до колене и могат така лесно да го „прецапат“.

  6. Еврочикаго е свободна територия, в която има и автори, които имат директен достъп за публикуване. Тези автори сами решават какво да публикуват и какво не. Не всички текстове са плод на редакторски избор в този смисъл. Някои са плод на авторски избор.

  7. Е такава простотия скоро не бях чел. Определено ме губите, като читател.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *