Home » Авторски страници

Има ли „Подкупгейт“, преди да е разпитан Цветанов?

2011.10.16 Няма коментари

Плевнелиев „топи“ Цветанов, a Корумбашев – Кадиев, но според прокуратурата няма „Подкупгейт“. Дори да е имало подкуп, Цветанов и Плевнелиев не носят отговорност, решават служители на прокуратурата, без дори да разпитат Цветан Цветанов

Месец след като беше сезирана на два пъти от Асоциацията за свободно слово „Анна Политковская“ (Вж. линк1 и линк2 ) , Софийска градска прокуратура постанови, че няма да образува досъдебно производство по разказа на вътрешния министър Цветан Цветанов за това как трима общински съветници са предложили подкуп от един милион лева на Росен Плевнелиев.

 

http://www.youtube.com/embed/7W6boHqp5Ao

На 10-ти октомври прокурор Румяна Арнаудова е прекратила преписка 9882/2011 без дори да вземе обяснения от Цветан Цветанов и общинските съветници Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов, чиито имена бяха съобщени от социалиста Георги Кадиев.

Прокуратурата се е задоволила единствено с писмени обяснения взети от Росен Плевнелиев и Петър Корумбашев.

Росен Плевнелиев повтаря казаното пред медиите, че никой никога не му е искал подкуп. Той оправдава Георги Кадиев, който най-гръмогласно коментираше скандала, като казва, че изявленията му са провокирани от „неправилните интерпретация“ на Цветан Цветанов в медиите.

Петър Корумбашев пък хвърля съпартиеца си на вълците. Според него медийните твърдения на Георги Кадиев са необосновани, защото той не е присъствал лично на разговора му с Плевнелиев.

Припомняме, че Кадиев се позова на разказа на Корумбашев, съобщавайки имената на трима общински съветници: Орлин Иванов, Радослав Тошев и Данаил Кирилов, които били поискали подкупа от Плевнелиев. Съветниците отрекоха и заведоха дело срещу Кадиев.

Все пак Корумбашев е написал, че е организирал среща между Росен Плевнелиев и Андрей Иванов с цел сделката да бъде доведена до край и за да бъдат избегнати „всякакви възможности за определен натиск върху Плевнелиев“. Не става ясно за какъв натиск става дума.

От постановлението става ясно също, че несъобщаването за престъпление не се наказва освен ако престъплението не е свързано с фалшифициране на пари. Така според трактовката на прокуратурата дори ако някой знае за подготвяно убийство и не съобщи за него, той не носи наказателна отговорност.

Ето защо, дори и да се докаже престъплението искане на подкуп, Плевнелиев и Цветанов не могат да носят наказателна отговорност за това, че не са съобщили на правоохранителните органи – разсъждава прокурор Арнаудова във финала на постановлението, с което прекратява преписката.

Източник: Биволъ

От Eurochicago.com се обърнахме към Асоциацията на свободното слово „Анна Политковская“ и по-долу публикуваме коментар на инж. Петър Пенчев – един от подписалите се под сигнала до прокуратурата:

„Искат да ни изпързалят, май. Защо не са „снели писмени обяснения“ от Главния свидетел, източник за нашия Сигнал – Цветан Цветанов (видно и чуто от приложението, сочено и по-горе – негова публична пресконференция). Оставям настрана следствието, че пред Прокуратурата Плевнелиев „топи“ Цветанов като лъжец, а същото и от Корумбашев за Кадиев. Ние, като граждани имаме право да изискаме, съгласно Закона, Апелативна прокуратура да възложи на ГДБОП да разпита … министъра си! Да се снемат обяснения и от останалите, посочени от нас – Бойко Борисов и Йорданка Фандъкова, заявили също публично в централните медии знанието си за съществуващата практика в Столичния общински съвет – лобиране чрез искане на подкупи. По случая чакаме и резултат от проверката на Секретариата на Европейския парламент, с който вече имаме контакт.“

Решението на прокуратурата може да видите тук:

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.