Home » Е-Списание

Извънредно съобщение от атомната ни централа край гр.Козлодуй

2011.10.17 4 коментара

Току-що на Eврочикаго и Биволъ им бе съобщено, че в АЕЦ «Козлодуй» продължават уволненията на неудобни на ръководството  служители.

Вчера, 17.10.2011г., е бил дисциплинарно уволнен специалист с дългогодишен стаж в нея. Според запознати със случая, поводът за това тежко наказание е единствено, че служителят на АЕЦ си е позволил да се запознае с Техническото решение, с което се иска смяна на ядреното гориво от стар към нов вид, датирано от месец декември 2003 г. Работещи в централата и познаващи порядките в нея предполагат, че наказанието е свързано с публикуването на чакания от три години документ в блога на физика Георги Котев (линк). Припомняме, че на 10.07.2008 г. специалистът със 17 годишен стаж в централата излезе с обвинения, че единствената ни АЕЦ работи с рециклирано ядрено гориво, а не със свежо, за каквото плащаме на Русия. Използването на рециклирано ядрено гориво не е официално разрешено от АЯР и „експериментите“ в нашата атомна централа се извършват само със знанието на много малък кръг от хора в нарушение на нормативната база – за това алармира още преди 3 години ядреният физик Георги Котев. Това твърдение той направи от Австрия, а преди една година в знак на протест срещу бездействието на контролните органи, обяви гладна стачка пред ЕК, в Брюксел. След неговото напускане от АЕЦ, в централата рязко ограничиха достъпа до всякакава информация и според блога на физика бяха извършени «подходящи» кадрови промени в ръководството за заличаване на всички следи. Предполага се, че именно новият директор Александър Николов е подписал заповедта за уволнението, тъй като неговият подпис лъсна и под въпросното Техническо решение, с което започва използването на новото гориво – уж преминало задължителните експериментални тестове в руската АЕЦ «Калинин» (Вж. т.1.4 на снимката). Akexander_Nikolov_02

Днес Eurochicago.com и Биволъ ще потърсят свидетели, за да ви представим повече подробности за новия случай, който доказва, че АЕЦ «Козлодуй» по-лесно изпуска радиация (последният известен случай е от 26 април тази година), отколкото информация (последният случай бе преди 2 години, след уволнението на физика Александър Белковец, който започвайки да разказва за нередностите в централата отново бе възстановен на работа, вероятно за да бъде поставен под заплаха за разгласяване на тайни). В най-скоро време очаквайте изявление от уволнения вчера дългогодишен служител, както и информация от ръководството на централата.

За още инфо – вж. линк.

Akexander_Nikolov

Александър Николов - директор на АЕЦ "Козлодуй" (Снимка: Dnevnik.bg)

.

4 коментара »

 • Георги Котев said:

  Още от времето на Йордан Костадинов – Фактурков (изпълнителен директор на АЕЦ-а, 2001-2005) в централата се разиграва непрекъснат Биг Брадър. Целта е да се прикриват крещящите престъпления на всички последващи ръководства. Това не ще доведе до нищо хубаво, още повече, когато централата е в ръцете на този от снимката!

 • Служител said:

  Тази вечер е нападнат Сашо Николов – някой знае ли нещо?????

 • Pesho said:

  Знаем само, че АЕЦ не е безопасна дори за шефа й:
  http://www.eurochicago.com/2011/11/napadnat-i-prebit-e-al-nikolov-izpalnitelen-direktor-na-aets-kozloduy/

  Благодаря, че първи ни съобщихте!

 • Павел Ангелов-Пулиев said:

  Целият въпрос може да се разреши с една международна експертиза ,организирана от МАГАТЕ, която да установи съдържа ли и какъв % доставеното гориво уран 236 /!/, за което сигнализира г-н Котев, и за каквото той твърди че доставчикът /руска фирма/е заместил първоначалното гориво, като вместо естествен уран е употребила РЕЦИКЛИРАН. Разликата в цената е огромна и е от порядъка на 500милиона лева. Загадката е защо българската правителство не провежда подобна експертиза- дали не се касае за корупция в голями размери или друго???Предполагам, че бившият министър на икономиката Трайков по тази причина се прости с поста си съвсем наскоро. Той заяви, че в българската енергетика работи МАФИЯ, обсебила и засекретила всички въпроси относно горивото.

Leave your response! Вашето мнение е важно, напишете го!

Add your comment below, or trackback from your own site. You can also subscribe to these comments via RSS.

Моля не ползвайте нецензурни изрази! Всеки коментар, в който има линк, ще изчака редактор да го провери за спам - забавя публикуването.

You can use these tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

This is a Gravatar-enabled weblog. To get your own globally-recognized-avatar, please register at Gravatar.