2024-04-20

7 thoughts on “Как се набират кадри в държавната администрация

  1. За съжаление така е на само в държавната но и в местната администрация!
    Аз се явявах на 3 конкурса в общинската и областна администрация и се класирах на злополучното второ место след кандидата, който вече работи там/ последния път беше сладката секретарка на кмета, която стана старши инспектор/

  2. Лошото е, че това важи за всички „държавни“ структури! Ако си нямаш работа, ходи та кандидатствай! И накрай като ги видиш всичките какви са убити, да се чудиш на кого са давали, под коя маса и т.н. Разочарованието е голямо, просто ме е яд- не трябва да е така бе хора…

  3. Zdravei „radanovo“ bih iskala da vidq testa za mlad6i ekspert ako e vuzmojno poneje skoro mi predstoi da se qvqvam na takuv podoben:) blagodarq ti predvaritelno

  4. До Дария,
    Виждам че, отговорът ми може и да не е актуален, но все пак… Служебните правоотношения на държавните служители се регламенират от ЗДСл. Действително при първоначално назначане на държавен служител изпитателният срок е едногодишен. Ако имате желание да работите в държавна администрация следва да познавате добре нормативната база, ако не – просто не сте за там.

  5. Pingback: radanovo
  6. Аз съм още на фаза подаване на документи, но ми направиха впечатление същите неща. За да кандидатстваш в Г.Оряховица трябва да отидеш до Ловеч, защото там е териториалната окръжна дирекция (2 пъти, като броим и интервюто). Документи не можели да бъдат пратени по пощата,приемали се само лично! Изпитателният срок бил…1 година!!! При положение, че в закона е регламентиран максимален изпитателен срок 6 месеца! Като гледам как държавните институции нарушават собственото си законодателство, предпочитам да работя май в частния сектор!!!
    Заплатата варирала от 335лв. (при минимална 310 лв.) до 500лв. за младши експерти, ама се било вземало нещо осреднено . След като прочетох и отзивите в бг работодател стигам до извода, че осредненото е около 350!

  7. Всичко описано е 100 процента абсолютно вярно! Ако някой има време за губене – да кандидатства във въпросната Агенция, която по-скоро трябва да бъде закрита, защото не е ясна дейността й и ефекта, ако има такъв. Те даже не знаят реалния процент безработица, а си измислят едни цифри, събрани от Бюрата по труда, които нямат нищо общо със съвременната трудова динамика.
    И нещо повече – съгл. Закона (или май в Наредбата беше за конкурсите), може вече да има назначен човек на 7 часа и в срок до 6 месеца трябва да му се обяви конкурс. И той се явява на този конкурс, заедно с всички нещастници, които се пънат за заветното място, а то вече е заето.

    Най-голямата тежест се пада на устния изпит, който е субективен и с изредените въпросчета за компетентност изобщо не се цели да се видят професионални способности и опит,образованияе капацитет, а нещо отвлечено, което никога няма да бъде точно. Кандидатът спокойно може да излъже и да каже колко добър колега ще бъде, как ще слуша шефовете и как ще им посочва грещките, ако са сбъркали, колко много е ориентиран към резултатите и т.н. Пълна административна измислица и като че ли нарочно е направено така – търсен е абсолютния, еднакъв хартиен ефект.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *