2024-03-29

2 thoughts on “Планираното остаряване – купи, хвърли, купи!

  1. Локални решения за глобалното безредие / Solutions locales pour un désordre global (2010)

    https://youtu.be/E1VlleIzHQY

    Колин Серо е популярната създателка на култовия филм „Прекрасно зелено“ (познат и под заглавието „Зелената планета“). В този документален филм хора от различни страни, професии и обществени среди изнасят интересна информация за съвременното общество, икономика и земеделие, разкриват ни механизмите на действие на съвременната социално-икономическа система, слабостите които има, вредите, които нанася на хората и планетата, и споделят загрижеността и оптимизма си.
    Те ни говорят също за мъдрата и прекрасна природа и мястото на човека в нея, и най-главното – за алтернативните начини на живот.
    Впечатляващ филм за всички, които се интересуват от биопроизводството на храни и хранителната независимост.

  2. Филмът си струва да се види.

    В него може да се види например ел. крушка, която свети вече сто години и е била произведена в края на ХІХ век. Може да се види и как, когато примерно принтерът ти се развали, или си купиш iPod, чиято батерия се развали и фирмата произвдотел ти казва, че не можеш да замениш тази батерия, а трябва да си купиш пак, вместо да се примириш, може да направиш нещо съвсем различно…

    Не може безкрайно да се увеличава икономическия растеж в една крайна, не неограничена като ресурси планета, се казва освен всичко друго в този филм. Не може безкрайно да произвеждаш индустриален боклук, освен всичко друго, безкрайно. И макар че тази политика на икономически растеж и безкрайно съблазняване (и мамене) на потребителите е станала отдавна световна, към това все пак може да има (и има, както се вижда от филма) смислени форми на съпротива.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *