2024-03-28

6 thoughts on “Започва издаването на нови документи за самоличност

  1. Много моля,ако някой знае дали има архиви към паспортните бюра или централно паспортно бюро,то да ми пише как мога да потърся сведения за родителите ми на които комунягите са сменяли имената им и са им издавали лични документи с нови имена/като тормоз и подигравка/,а сега се оказва,че дори не са съществували,като на мястото и на моите документи за баща пише-не и за майка пише-не,което вече го приемам като лична подигравка с моята личност.Баща ми и майка ми в последните лични документи/които съм запазила са с ЕГН,което показва,че не са починала много отдавна.Мюсюлманите си намериха и смяната и документи си извадиха,а с мен се подиграват все оюе.Имам нотариални актове на името на майка ми със сменена фамилия,като неомъжена,но отказват да ми издадат идентификация на имената,което ми създава неимоверен тормоз и всякакви препядствия.МОЛЯ ВСЕКИ,КОЙТО МОЖЕ ДА МЕ ОПЪТИ ДА МИ ПИШЕ НА [email protected]

  2. Здравейте,
    нещо не ми стана ясно! Подновяването на личните карти задължително ли е ?!
    Тъй като съм си сменила личната карта миналата година!
    И още нещо дали ще мога да пътувам в чужбина със старата лична карта?!

  3. Писмо до Министъра на вътрешните работи във връзка със зачестилите оплаквания на граждани при изваждането на нови документи за самоличнос
    ДО

    ВИЦЕПРЕМИЕРА

    И МИНИСТЪР

    НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ

    НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

    Г-Н ЦВЕТАН ЦВЕТАНОВ

    Уважаеми господин министър,

    Във връзка със зачестилите оплаквания на граждани при изваждането на нови документи за самоличност, Съюзът на демократичните сили предлага на вашето внимание пет мерки за оптимизиране на работата на МВР в тази насока.

    Организацията на МВР за издаване на лични карти продължава да бъде пълен хаос. Хората чакат на опашки дни наред, записват се в списъци на хвърчащи листчета, не могат да получат бърза или експресна услуга дори да си заплатят за нея, плащат високи банкови такси. Всичко това може да се промени – така че и МВР, и гражданите да са доволни. Ето как:

    1. Запазване на дата и час

    МВР трябва да позволи интернет запазване на дата и час и изпращане на готовите лични документи по куриер. Всеки, който е взимал виза за САЩ, знае че човек си запазва дата и час за интервю в посолството по интернет и ако получи виза, тя му се изпраща заедно с паспорта по куриер.

    2. Извънработно време

    МВР да се организира така, че да работи и в извънработно време и събота и неделя, още повече като имаме предвид колко много хора работят в МВР. В момента, полицията работи само в работно време – т.е. човек трябва да избяга от работа (да си вземе болничен?), за да си подаде или получи документите за самоличност.

    3. Плащания с банкови карти

    Всички поделения на МВР да се снабдят с ПОС-терминали и таксите за лични документи да се плащат чрез банкова карта. Това, освен че е по-удобно, е и по-евтино за гражданите – тъй като няма банкова такса при плащането с банкова карта.

    4. Електронни услуги

    Хората да могат да си попълнят формулярите по интернет с електронен подпис, за да не губят време в МВР.

    5. Препоръчителни срокове

    МВР може да изпрати писмо на всички граждани и да им определи препоръчителен период за смяна на документите за самоличност. При неспазване на сроковете, да се заплаща по-висока такса.

    Направените предложения ще доведат до по-добра организация, липса на опашки и изнервени граждани, добра публична услуга и повече приходи за МВР (за някои от услугите МВР може да въведе такси).

    25. 05. 2010 г. Мартин Димитров

    Председател на ПП СДС

  4. Най-добре е да попитате директно на телелефона на централата на Външно министерство в БГ + 359-2-9482999. Защо да не издават?

  5. Izdavat li se novi mejdunarodni pasporti v balgarskoto posolstvo v Tripoli-Lybia,molia otgovorete mi

  6. Въпроси и отговори за новите документи за самоличност (преписани от в-к Дневник от 29.03.2009г)

    В кои документи ще има чип?
    – Чип ще има само в паспортите, но не и в личните карти и шофьорските книжки.

    Колко време ще отнема процедурата?
    – Процедурата за обработка на документите ще отнема няколко минути, обещава МВР. Гражданите ще сядат на специално място, където автоматизирана система ще ги снима, а снимката веднага ще се изпраща по електронен път до компютъра, на който се обработва заявлението. За международен паспорт ще се вземат пръстови отпечатъци. След това гражданите ще се подписват със специална електронна писалка на определен за това екран.

    Какви документи трябва да нося, когато подавам заявление?
    – При подаване на заявление не е необходимо да купувате и попълвате предварително документа, нито да носите снимки. Заявлението се попълва от служител на МВР. Само при издаване на първа лична карта се представя акт за раждане. При промяна на постоянния адрес се подава жълтият отрязък от удостоверението за адрес. При промяна на имената, брак, развод – документ, който удостоверява новото обстоятелство. Във всички останали случаи се носят само старите лична карта и паспорт и документ за платена такса.

    Каква информация съдържа чипът и кой може да я види?
    – В чипа ще се записват видът на документа, орган, който го е издал, валидност, имена, гражданство, дата и място на раждане, пол и ЕГН на притежателя. В него ще има и снимка, подпис и пръстови отпечатъци на собственика. Информацията ще е достъпна само със специален четец, с който разполагат дирекциите на МВР.

    Как ще изглеждат новите документи?
    – Биометричният паспорт има нов дизайн, а чипът ще е вграден в задната корица. Във визията на корицата няма промяна освен добавения знак за електронен носител и надписа „Европейски съюз“. При графичното оформление на страниците са използвани образите на Мадарския конник, Паисий Хилендарски, части от тракийското златно съкровище. Новите лични карти ще бъдат изработени от поликарбонат, който е по-здрав и издръжлив от материала на старите. На тях ще има перфорирано изображение на притежателя, въведени са елементи от символиката на ЕС.

    Трябва ли биометричният паспорт да се съхранява по специален начин?
    – Заради чувствителния чип документът трябва да се пази от прегъване, пробиване, загряване и влага. Ако е повреден, трябва да се подаде заявление за нов паспорт.

    На кого ще се вземат пръстови отпечатъци?
    – На всички без децата до 12 години.

    Докога важат старите документи?
    – До изтичане на датата на валидност. За българите, живеещи в чужбина, е предвидено удължаване на срока на стар паспорт от посолствата. Валидността може да бъде удължена еднократно до 1 декември 2010 г.

    Кога трябва да си сменя личната карта и паспорта?
    – Валидността на всички документи, които изтичат през 2010 г., беше удължена с 6 месеца. Така, ако личната ви карта изтича на 20 май, ще е валидна до 20 ноември. Имате срок до 20 декември да подадете заявление за издаване на нова, при забавяне има глоби. По-дългият срок на валидност важи само за България, не и при пътуване в чужбина. За удължената валидност не е необходима служебна бележка от МВР.

    Къде трябва да подам заявлението за издаването на нови документи?
    – Това ще става както и досега в районните управления и областните дирекции на МВР по постоянен адрес, в СДВР или дирекция „Български документи за самоличност“. Шофьорските книжки – в 28-те пункта на КАТ в страната.

    Колко струва издаването на новите документи?
    – Хората от 18 години до 58 години ще плащат 18 лв., 39 лв. или 90 лв. за издаване на лична карта според вида на поръчката – обикновена, бърза и експресна. Паспортите ще струват 40 лв., 80 лв. или 200 лв. според вида на поръчката, а шофьорските книжки – 25 лв. или 50 лв. На децата до 16 години и пенсионерите над 70 години лична карта се издава безплатно, а паспортът струва 10 лв., 20 лв. или 50 лв.

    Новите документи променят ли правилата при пътуване?
    – Смяната на документите не променя режима на преминаване през държавите във и извън ЕС. Както и досега, в Македония може да се влиза само с лична карта. Това е възможно и през Сърбия, но срещу туристическа такса от 50 евро. Преминаването транзит през Сърбия с паспорт не се плаща. Новите паспорти са едно от условията за премахване на визовия режим за българи, които поставя Вашингтон, но не променят и изискванията за пътуване до САЩ. За виза както и преди ще е необходим паспорт, чиято валидност надвишава поне с 6 месеца периода на планирания престой в САЩ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *