2024-03-28

12 thoughts on “Георги Касчиев: Не на АЕЦ „Белене“, наказание за предателите на националните интереси

  1. Ей Американски мекерета … Ние сме Сакашвили. България не е Грузия.
    Вие сте гюбре за градеж на американската нация така че нямате думата.

  2. Дали да не изчакаме няколко години защото:

    Бил Гейтс преговаря с японския концерн „Тошиба“ за разработване на ядрен реактор от ново поколение, който да може да работи до 100 години без презареждане.

    При това за производството на електроенергия той няма да отделя въглеродни емисии, които са сред най-големите замърсители на атмосферата, съобщи Би Би Си.

    Една от фирмите на шефа на „Майкрософт“, наречена „ТераПауър“, работи заедно с „Тошиба“ над технология за мини-реактори, които ще са много по-ефективни от сегашните големи реактори.

    Идеята е те да са подходящи за използване в големи градове в страните с възникващи пазарни икономики. Днешните АЕЦ изискват презареждане с ядрено гориво на всеки няколко години.

    Cтава въпрос за наистина сериозно технологично достижение. Този тип реактори са известни под абревиатурата TWR ( Traveling wave reactor ) (реактор на бягаща вълна).

    Известна като идея още от 50-те, „конструкцията“ на този тип ядрен реактор обединява в едно обогатяване на горивото и произвеждането на топлина. Схемата на ядреният реактор е така замислена, че малка част от енергията, произвеждана от реактора отива за производство на гориво, а останалата се консумира от класическите парни турбини, които въртят електрически генератор, който пък произвежда енергията.

    На практика, при първоначално зареждане, горивото представлява нискообогатен уран (U238) който обкръжава малко ядро от високообогатен уран (U235), при който е възможна самоподдържащо се ядрено делене. При стартиране на реакцията активната зона се „придвижва“ оставяйки след себе си продукти на разпад и произвеждайки пред себе си гориво плутоний(P239), през няколко стъпки.

    Ако амбициите на „ядреният съюз“ се осъществят и реакторът бъде реализиран, то той ще може да консумира гориво, от което в наличност само в САЩ има запаси от 700..800 хиляди тона. Енергийният еквивалент на това гориво се оценява на космическата сума от 100 000 милиарда долара и би стигнало да задоволи сегашните енергийни нужди на САЩ за около 80 г.

    ‘Хубавото“ при този тип реактор, ако въобще може да се употребява такъв епитет при ядрени технологии, е че радиоактивните отпадъците от реактора теоретично могат да се използват повторно с висок коефициент на конверсия, както и за гориво да бъдат използвани вече натрупани радиоактивни отпадъци от други реактори. Друга есктра, която вероятно ще бъде реализирана е еднократното зареждане на горивото в активната зона. Тоест такъв тип реактор ще бъде и много по-безопасен, защото горивото ще е в количество, достатъчно да генерира енергия за период, съизмерим с живот на реактора (около 50..60г).

    Все пак, да не забравяме, че само възобновяемата електрическа енергия ВЕИ е абсолютно безопасна.

  3. Георги Касчиев, 17 Ноември 2002 г.

    „България ще загуби около 40 млн. долара годишно от спирането на първите четири блока на АЕЦ „Козлодуй“, но ще спечели 700 – 800 млн. долара годишно от европейски фондове след присъединяване към ЕС. Това обясни бившият председател на Комитета за мирно използване на атомната енергия Георги Касчеив в предаването „Седмицата“ на Дарик Радио вчера. В момента Касчиев преподава основи на ядрените технологии в университета във Виена.
    […]
    В момента България има изключително много излишни мощности – нещо, което го няма никъде по света. „Всички енергетики в западните страни работят с резерв 15-20 процента, ние работим с резерв 50-60 процента. Е, при това положение единственият начин да се натоварват що-годе оптимално енергоблоковете, е да се изнася навън. Ако някои от тях се затварят, естествено вътрешното потребление ще бъде това, което ще може да натоварва останалите в работа блокове пак оптимално. За мен този износ като че ли преследва главно политически цели и позволява сега енергосистемата да работи също с що-годе оптимално натоварване“, обясни Касчиев.
    Той припомни, че през 2000 г. никой не възрази с поетите от правителството на Иван Костов условия за присъединяване към Европейския съюз. В меморандума от 1999 г. ЕС се ангажира България да започне преговори за присъединяване, като 1 и 2 блок на АЕЦ се затворят до края на 2002 г. ЕС поиска 2006 г. като дата за затваряне на 3 и 4 блок, а България се ангажира сроковете да се договорят през 2002 г., като посочи периода 2008 -2010 г.

    Ние не може непрекъснато да водим политика на двойни стандарти, каза Касчиев и припомни, че през 2000 г. беше подписан договор за заем от Европейската комисия и Евроатом, в който реално присъстват условия, които потвърждават затварянето на 1 и 2 блок и поставят декември 2002 като окончателна дата за постигане на споразумение за 3 и 4 блок.
    „Ама, извинявайте, тогава никой не протестира, никой не правеше живи вериги, никой не събираше подписи, не правеше граждански комитети. И този договор беше подписан от ръководството на АЕЦ „Козлодуй“ на 29 май. Беше гласуван в парламента на 29 ноември и той стана закон, като се публикува в „Държавен вестник“ през месец февруари 2001 г. Това са ангажиментите. И нека всеки да се съобразява, че политическите сили, които са гласували за това, са казали – да, ние сме съгласни. И тази амнезия, която ги е обзела сега… понеже знам как се гледа на тези неща по света. Нашият свят е свят на ценности …но ако някой не си спазва дадената дума, поетите задължения, подписаните договори, ама той ще бъде подложен, и както е навсякъде, на презрение от другите страни, от другите сили, той ще стане нищо“, заяви Георги Касчиев.“
    http://www.mediapool.bg/show/?storyid=36438

    Георги Касчиев: Защо съм против „Белене“, 03.12.2007

    „Износ от 3.6 тВтч представлява около 14-15% от сегашното нетно вътрешно потребление. Този резерв би стигнал да покрие увеличаващото се потребление за 5-10 години напред, ако не се пуснат нови централи. Такива обаче се строят, а съществуващите се рехабилитират, като основните проекти до 2015 г. са:
    – 2008-2009: Влизане в действие на новата централа в ТЕЦ „Марица-изток 1“, мощност 670 МВ, годишно производство около 4.5 тВтч
    – до 2010: рехабилитацията на ТЕЦ „Марица-изток“ 3 и 2, увеличаване на мощността със 160 МВ и на разполагаемостта, годишно около 4 тВтч повече
    – до 2015: според Мардик Папазян (изпълнителен директор на НЕК) увеличение с около 2400 МВ на мощностите от възобновяеми източници, очаквано производство 5-7 тВтч; вече са подадени заявки за включване на 1300 МВ в мрежата
    – до 2015 около 320 МВ от старите термични мощности ще бъдат спрени
    – планира се в комплекса „Марица-изток“ да се изгради и пусне към 2015 г. нова мощност 670 МВ, която сега няма да отчитам.
    Лесно може да се пресметне, че към 2015 г. в страната ще има 13.5 – 15.5 тВтч допълнително производство спрямо 2007 г.
    […]
    С оглед на плановете на другите държави за строителство на централи е много съмнително, че това свръхпроизводство ще може да се пласира на Балканите. Тогава пазарът на електроенергия ще е освободен и големи играчи като Русия и Украйна могат да се намесят на него с евтина електроенергия.
    Смятам, че става разбираем огромният пазарен риск, който се поема с изграждането на такава огромна мощност като АЕЦ „Белене“…”

    26.11.2007:

    „Европейски еколози ще настоят днес следобед пред Европейската комисия да не дава съгласие за строителството на АЕЦ „Белене“.
    Делегацията им се води от бившият председател на Комитета за използване на ядрената енергия за мирни цели /КИАЕМЦ/ Георги Касчиев, съобщи БТА.
    Основен аргумент на Касчиев, който в момента е в момента е ядрен физик във Виенския институт за рискови изследвания, е че АЕЦ Белене се намира в сеизмична зона. Като пример той дава земетресението, разтърсило през 1977г. Свищов, който се намира на 14 км. от Белене.
    Друг аргумент е, че Атомстройекспорт е 84% собственост на руската Газпром и следователно ще се засили енергийната зависимост на България от Русия, което е в противовес с политиките на ЕС по диверсификация на енергийните вносители.
    […]
    Днес обаче експерти от Геофизичния институт на БАН обявиха, че след едногодишно наблюдение са установили, че Белене се намира в най-спокойните в най-спокойните в сеизмично отношение области.“
    (ttp://money.ibox.bg/news/id_573139729)

    Георги Касчиев, 25 ЮНИ 2010 г.

    „Мислите ли, че проектът „Белене“ ще се реализира все пак, след като премиерът каза, че се търси стратегически инвеститор?
    – За “Белене” мисля, че всички опити да се намери стратегически инвеститор пропаднаха. И затова вече не се говори за стратегически инвеститор, а просто за инвеститори. Стратегическият инвеститор е голяма енергийна компания, която има огромен опит в построяването и експлоатацията на ядрени централи със съответното осигуряване на високо качество, на високи нива на безопасността и т.н. А всички големи западни компании са заявили, че не се интересуват от АЕЦ ”Белене” по разбираеми причини – строителство в сеизмична зона, недоказан проект, огромна корупция, липса на финансиране, липса на всякакво виждане за отработеното гориво и радиоактивните отпадъци и т.н. Сега се говори вече просто да се намерят инвеститори. Инвеститори могат да бъдат всякакви компании, основани с пари на “Газпром”, някакви от Запад и т.н.
    http://www.vsekiden.com/71480

  4. Кралство Швеция има шест ядрени централи или шест ректора при това по-малки от България. Тук в Кралство Швеция е правен референдум за ядрените централи много отдавна и народа е решил едно, което се започна да се изпълнява да се закрият ядрените реактори и два от тях близко или срещу Датската столица Копенхаген се затвориха макар втория да изчака – ЗАЩОТО ШВЕДСКИЯ МИНИСТЪР ПРЕДСЕДАТЕЛ КАЗА – АЗ НЕ ЖЕЛАЯ ДА СТУДУВАМ“ , което в превод казано от предната зла и студена зима, че няма да затвори обещания реактор.

    ЗАТВОРЕНИТЕ РЕАКТОРИ СТРУВАТ ТОЛКОВА, КОЛКОТО АКО РАБОТЯТ И ПРОИЗВЕЖДАТ ЕЛЕКТРИЧЕСТВО !

    Сега се говори отново за строеж на ядрени централи, който трябваше да се заменят с 3000 вятърни централи. Програмата се също изпълнява !

    Така, че не лайта за АЕЦ „Белене“, ако се беше постройли преди години нямаще сега да струва толкова скъпо, а щяхме да печелим, както винаги са пелелили държавниците и са крали Българският народ – ЗА ТАЗИ КРАЖБА НА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО НИЩО НЕ СЕ ГОВОРИ !

    Стефан д-р Д Чолаков
    2 арприл 2010
    Швеция



    АЗ СЪМ СЪЩО БИЛ УЧАСТНИК В ЕДИН ОТ КОНКУРСИТЕ ЗА КАРИКАТУРА. ТЯ НЕ СЕ ХАРЕСА, КАТО ИДЕЯ, ЗА ДА СЕ ПОКАЖЕ, ЗАЩОТО ТАКИВА БЯХА ВРЕМЕНАТА, НО СИ СПОМНЯМ, ЧЕ НАГРАДАТА СЕ ДАДЕ НА ЕДИН ДАТСКИ КАРИКАТУРИСТ, КОЙТО ЖИВЕЕШЕ ДО ПРЕДИ 10 ГОДИНИ В ОКОЛНОСТ НА ГРАД ВЕКШЬО, КЪДЕТО АЗ ЖИВЕЯ СЕГА – ДОБРЕ, АМА ЗАЩО ТОЛКОВА БАВНО СЕ ОТВАРЯТ ТЕЗИ КЛИПЧЕТА. ТУК ПРИ МЕН НА ТОВА МЕСТО СЕ ОТВАРЯТ ПО БЪРЗО – http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=links&year=2 – ВСИЧКО ДОБРО И ВЕСЕЛО НАСТРОЕНИЕ – СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ – ШВЕЦИЯ

  5. Botev go e kazal:

    Patriot e dusha dava,
    no ne svoita dusha dava,
    a dushata (i parite) na naroda….

  6. Аз пък предлагам друго: да се проведе референдум, и всички, които искат АЕЦ Белене, да поемат разходите по него. След това да си изкарат парите от продажбата на ток – на каквито искат цени. Ако са били прави – ще имат и печалба от него. Това става много лесно – прави се едно акционерно дружество и всеки, който смята, че без АЕЦ не може, си купува акции. Само че – задължително. Тоав е пазарна икономика.
    А не както е сега – плащат всички, а само някои печелят.

  7. Така и не разбрах нито за какво става дума в статията, нито как някои хора си правят група против АЕЦ Белене 🙂
    Едно нещо знам със сигурност – ако има начин да се организира референдум, но с открито поименно гласуване и на всички, които са против АЕЦ Белене да им се спре тока 😉 Така няма да има нужда от изграждането на централата, няма да се харчат пари и ще бъдат по-спокойни „екологично“ настроените елементи. Номера е, че те нямат нищо общо с еко, а само с икономически интереси 🙂 и ще гласуват „за“, а после пак ще си направят група във Facebook против АЕЦ.

  8. А колко атомни централи има във Франция, знаете ли? Доста са. И защо ние да имаме само една, при положение че следващата световна криза неминуемо ще бъде криза в енергетиката? Раберете, че строим в Белене не защото имаме много пари, а именно, защото нямаме! Аз не искам децата ми да гладуват и да мръзнат!

  9. Касчиев, това американско мекере е един от най-големите предатели на Родината ни в новата ни история.Пълен боклук. Чудно ми е как му давате думата. Или и вие сте същите мекерета!?

  10. Имаме група във Фейсбук. Всеки който е против тази АЕЦ в Белене, Чернобилски тип, да се присъедини към групата.
    Както знаете, групата за Добавяне на глава в Закона за Жестокостта срещу животните, след като изродът в Дряново отрязал краката на нещастното животинче с име Мима, е уважена с внимание и всеки момент се очаква промяна на закона, по предложение на Бойко Борисов.
    И с Белене може да стане така.
    Който има желание, може да разгледа в профила ми, Лила Кара, снимки от Чернобил. Двадесет години след взрива. Особено зле се е отразило на децата. Много жалко, но е непоправимо.
    Затова, нека не превръщаме и България във втори Чернобил.
    От хора, на които основната идея е как да направят алкохол на таблетки, не може добро да се очаква.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *