2024-04-17

23 thoughts on “Инициативен комитет от граждани в САЩ в подкрепа на Спаска Митрова

  1. Спаска Митрова отива на работа в Европарламента
    Ще сътрудничи на евродепутата от „Атака“ Димитър Стоянов
    24 Юни 2010

    Спаска Митрова ще работи в Европейския парламент като сътрудник на евродепутата от „Атака“ Димитър Стоянов. Това стана ясно в четвъртък след среща на Митрова с лидера на партията Волен Сидеров в сградата на парламента в София.

    Сидеров каза, че освен работа от „Атака“ ще осигурят и правна защита на Митрова в лицето на адвоката и депутат от партията Явор Нотев и други юристи. Според Сидеров като български гражданин Митрова има право на адвокат от българска страна.

    Митрова е завършила „Английска филология“ в Югозападния университет „Неофит Рилски“ в Благоевград, но ще консултира Стоянов по македонските въпроси.

    Димитър Стоянов каза, че се е срещнал със Спаска Митрова преди около две седмици. По думите му хората, които признават своя български произход в Македония, имат проблеми.

    „И понеже знаете, че това е продължаващ проблем в момента, свързан и с членството на Македония в ЕС, аз поканих г-жа Митрова да стане мой сътрудник в ЕП. Аз съм член на междупарламентарната делегация между ЕП и македонския парламент и я поканих да стане мой сътрудник, който да ме консултира по въпроси, свързани с прогреса на Македония за членството й в ЕС“, обясни Стоянов.

    Европейските депутати разполагат с бюджет от 17 500 евро месечно, за да плащат на свои сътрудници или за други консултантски услуги. Няма ограничения за броя на сътрудниците, а заплатите се определят от самия евродепутат.

    Спаска Митрова, която има македонско и българско гражданство, бе в македонски затвор с тримесечна присъда, защото не е осигурила на бившия си съпруг достъп до шестмесечната им дъщеря. Тя беше освободена предсрочно през октомври миналата година от затвора „Идризово“ в Македония.

    След излизането й от затвора родителските права върху дъщеря й Сузана й бяха отнети.

    Преди дни тя получи и деветмесечна условна присъда от съда в македонския град Кавадарци по дело за „клевета и обида на съдии“. При предишно съдебно производство срещу Спаска Митрова в град Гевгелия, жената нарекла съдиите „удбаши”. „Удбаши” са наричани сътрудниците на сръбските тайни служби (УДБА).

    Случаят „Митрова“, който има чисто битов характер, бе експониран обилно в македонски и български медии, като двете страни взаимно се обвиняваха в политизирането му. Самата Митрова също се възползва от него, като впрегна българското си гражданство в опити за решаване на въпроса с попечителството над дъщеря си.

    Mediapool

  2. 9 месеца условно за Спаска Митрова по делото за клевета

    Деветмесечна условна присъда на Спаска Митрова наложи македонският съд в Кавадарци по делото, заведено срещу българската гражданка за клевета и обида на съдии при предходното производство срещу Митрова в град Гевгелия.

    Съдът в Кавадарци определи две години изпитателен срок за условната присъда на Митрова и я задължи да заплати разходите по делото, предаде БНР.
    БГНЕС припомня, че обвинението срещу Митрова е за клевета и обида на съда в родния й град Гевгели, наречени от нея “сърбокомунисти” и “УДБ”-аши, както в Македония назовават членовете на тайните служби на бивша Югославия. Това бе третото дело, което съдебната система на Македония води срещу Спаска Митрова. При първото от съда в Гевгели тя бе наказана с три месеца затвор за неизпълнение на заповед на държавна институция да осигурява определени условия за свиждане на дъщеря й Сузана с нейния баща Воислав Савич. Спаска Митрова излежа два месеца и половина. При второто дело, заведено от бившия й съпруг Воислав Савич за родителските права на дъщеря й, съдът в Гевгели даде правата на бащата и задължи Спаска да поеме част от издръжката на детето. /БГНЕС

    Кавадарци / Македония

  3. Омбре,
    нима проблемът да бъдеш българин е битов!? Знаеш ли още на колко места по света същестува този проблем?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *